Klein Knollenland

Onder de rook van Amsterdam vind je Klein Knollenland. Mijn stukje grond van 220m2 waar ik, Marieke Kitzen, groenten verbouw. Hier experimenteer ik met andere vormen van tuinieren, zoals permacultuur, mengcultuur of polycultuur.

Dit blog gaat over mijn onderzoek naar het nieuwe tuinieren, mijn experiment en de successen en mislukkingen die daarbij horen. Voor beginnende moestuinders die het anders willen doen.

Zoeken

Meer

Vind mij op...

Vind ik leuk

Meer favoriete berichten

Tag Results

19 berichten met de tag permacultuur

Je hebt niet veel nodig voor een bosmoestuin.
Zo heb je bijvoorbeeld geen bos nodig.
Wel handig om te hebben is fantasie en deze praktische tips van Urban Greener - Koen Kaljee.

Bosmoestuin

Courgettes in de jungle.

Marieke’s Moestuin in Morning Mr. Radio

Jaja, dames en heren. Sinds kort ben ik elke donderdagochtend op Sublime FM te horen. Daar maak ik Bas Westerweel wegwijs in de wondere wereld van moestuinen. Vanochtend ging het over het fenomeen spitten, en dat ik daar niet in geloof.

Dus, de schop opzij en luisteren maar.

Voor Maken Maken Maken Vullen Na

Compost in Wijk 7

Woensdag heb ik vrienden geholpen met compostbakken bouwen in de tuin van Wijk 7, een woon-werkcollectief in Amsterdam Zuidoost. De bewoners hebben plannen voor een fantastische permacultuurtuin met groentebedden, een kas, een vijver, kippen, een daktuin en natuurlijk eigen compost!

Drie bakkensysteem
Dit is een systeem van drie bakken. Het idee is dat je de eerste vult met met keukenresten, groen tuinafval en bruin tuinafval als bladeren, takjes, stro etc. Als na een tijd de bak vol is, kun je hem omzetten/keren door alles over te scheppen in de tweede bak. Zo wordt het materiaal goed gemengd, komt er veel lucht bij en gaat het composteerproces sneller. Eventueel doe je er nog wat bruin of groens bij. De verhouding 1 groen op 3 bruin, werkt namelijk het best. Je weet of het goed gaat, als de compost dampend heet is!

Bak twee laat je een tijdje rusten. Bak één kun je ondertussen weer vullen met nieuw afval. Een paar maanden voor je de compost wilt gebruiken, schep je bak twee over naar bak drie. Goed mengen, zodat er weer veel lucht bij komt. Bak drie kun je het beste afdekken, zodat de compost wat kan drogen. En dan, krijg je als het goed is prachtige compost. Uitgebreidere informatie vind je hier.

Compostgoeroe
Ik dacht dat compost maken eenvoudig zou zijn. Rotten gaat vanzelf zou je denken. Maar nee, als de verhouding groen, bruin, water en lucht niet goed is, dan kan het heel lang duren voordat je goede compost hebt. Ik ga daarom maar op compostles binnenkort bij Cityplot - Comparative Composting.

Daar komen allerlei vormen voorbij zoals koud en warm composteren, wormencompost (check!), lasagne compost en Bokashi. Dat laatste klinkt als een yogagoeroe. Ik ben dus erg benieuwd.

Mocht ik nog meer willen leren, dan kan ik misschien doorstromen naar de opleiding voor Compostmeester in België. Dan kan ik straks op mijn CV naast ‘groencorrespondent’ de term ‘compostmeester’ zetten. Mooi.

Goed artikel dames en heren, over hoe we beter met onze grond moeten omgaan. Teken ook de petitie voor kringlooplandbouw. Zo houden we de grond gezond!

Alles onder controle

Op het tuinencomplex waar Klein Knollenland ligt, gelden een aantal regels. Zo moet het er wel een beetje netjes uitzien, vindt men. Dat betekent geen onkruid langs het paadje voor je tuin en de heg moet gesnoeid tot maximaal 80 centimeter hoog. Ik denk omdat anders de controlecommissie er niet meer overheen kan kijken om te zien of je tuintje wel onkruidvrij is of om in de gaten te houden dat je niet een van de andere regels overtreedt.

Zo mag ik ook:
- geen vee
- geen handel drijven
- mijn huisje niet gebruiken als religeus onderkomen
- geen enkele vorm van propaganda, politiek of religie bedrijven waaronder het verspreiden van drukwerken of geschriften dan wel het aanplakken daarvan.

Dat betekent dus voorlopig nog geen schaap voor mij, en het idee om strobalen te verkopen aan de buren kan ook de ijskast in. Mijn plan om iedereen geïnteresseerd te krijgen in permacultuur door literatuur erover te verspreiden of door gepassioneerde gesprekken aan te gaan, zal ik ook moeten herzien. Pure propaganda!

In Klein Knollenland geen economie, politiek of religie. Tuinieren mag je er, niet meer en niet minder.

Ik ga maar eens het pad onkruidvrij maken.

Een nieuw boek

Het boek van Sepp Holzer: Holzer’s permacultuur is binnen! Uitgegeven door uitgeverij Jan van Arkel. Dat wordt het hele weekend lezen. Tenminste, als het regent. Anders gewoon de tuin in natuurlijk.

Vanaf eind mei in de boekhandel te verkrijgen, maar nu al online te bestellen.

In navolging van de documentaire Groen Goud, beschrijft de website van VPRO’s Tegenlicht nu hoe je je eigen eetbare Hof van Eden kunt creëren. Maranke Spoor van de Permacultuur School Nederland geeft zeven tips voor een duurzame tuin.

Zo kan het ook. Een 300 jaar oud Food Forest in Vietnam waarvan al 28 generaties letterlijk de vruchten plukken.

Bezig met laden posts...